HYPERTROPHE und KELOIDE Narbenbehandlung
Keloider (keloid ärr) samt hypertrofiska ärr kan vara svårbehandlad. Keloider som genomgick kirurgiska ingrepp och laserbehandling är särskilt resistenta mot alla typer av behandlingar.
Vid behandling, borttagning och korrigering av keloider och hypertrofiska ärr används följande metoder och tekniker med olika framgångar: tryckförband, silikongel, kirurgi, laserbehandling, kortisoninjektioner, kryoterapi, strålning.
Kirurgisk behandling av keloider och hypertrofiska ärr
Alla kirurgiska ingrepp mot keloider som enbart behandlingsmetod ger återfall av keloider i 95 -100% (Fig.1). Därför är endast kirurgisk behandling inte tillämpligt för borttagning av keloider. Vid behandling av hypertrofiska ärr ger kirurgisk excision ett acceptabelt resultat.
Fig.1. Återfall av keloider på bröstet efter kirurgisk behandling
Strålbehandling av keloider
Strålbehandling av keloider har mycket omtvistade effekter. Metoden resulterar i 50-100% återfall av keloider när den tillämpas som enda metod. Cancerframkallande effekt är inte helt bevisat, men metoden används sällan och i så fall i kombination med andra metoder. Strålbehandling används inte hos barn, i hårregioner på huvudet, i ansiktet samt på brösten hos kvinnor.
Tryckbehandling vid keloider och hypertrofiska ärr
Kontinuerligt tryck på 20-40 mmHg används under 12 -24 timmar per dygn under 3-12 månader. Det finns meningen om att trycket bör endast upphöra 30 minuter om dagen. Å ena sidan hindrar trycket uppväxt av keloid. Å andra sidan, det mekaniska trycket på blodkärl under lång tid leder till brist på syret i ärrområdet. Kollagensyntes är en syreberoende process. Om leverans av syret är blockerad det leder till reduktion av kollagensyntes. Tryckbehandlingen stoppar både hypertrofisk och keloid ärrbildning.
Silikonplattor och silikongel mot keloider och hypertrofiska ärr
Verkningsmekanismen för silikonplattor har inte helt utretts. Det antas att silikonplattor fuktar ärret, komprimerar kapillärer, blockerar inflammationsbärare, minskar kollagentillverkning på grund av syrebrist (Fig.2).
Det är lämpligt att begränsa användningstiden av silikonplattor vid varm väderlek eller hårt kroppsarbete, då huden riskerar att bli macererad. Dessutom på våt av svett huden silikonplattor i alla fall håller sig inte.
Därför används silikonplattor och silikongel för att mjuka upp och platta till röda och upphöjda eller förtjockade hypertrofiska ärr. Silikonprodukter bromsar också tillväxten av keloider, men de kan inte ta bort keloid helt.
Fig.2. Keloider efter brännskada. Behandlingen av keloider med silikonplåster (fore och efter)
Krämer och geler mot keloider och hypertrofiska ärr
Krämer och geler mot keloider och hypertrofiska ärr tillämpas beroende på stadium och typer av ärr. De fungerar på olika sätt: antibakteriellt, normaliserar blodcirkulation, minskar kollagensyntesen, slätar ut sårområdet, stimulerar immunskyddet av sårområdet beroende på ingredienser. Krämer och geler mot keloider och hypertrofiska ärr som kan rekommenderas är följande: Kelo-cote, Dermatix, Strataderm, MedGel, Kelofibrase, Scarguard, Contractubex, Cicamed Scar och med mera. Det säger sig självt att man bör rådfråga en läkare i varje fall i valet av krämer och geler, som i tillämpningen av vissa krämer mot ärr är inte bara ineffektiva, men kan även förvärra ärrets utseende.
Som regel använder man krämer och geler mot keloider och hypertrofiska ärr parallellt eller efter medicinsk- och anordningsbehandlingar under mognadperiod av ärr (Fig.3).
Det är omöjligt att ta bort keloider och hypertrofiska ärr med krämer och geler mot ärr när ärr är redan mogna (1 år gammal).
Fig.3. Behandling av hypertrofiskt ärr med kräm och blodkärl laser
Laserbehandling av keloider och hypertrofiska ärr
Ablative laser ger en hög procent (90-100%) av återfall av keloider. Klinisk effekt med blodkärl laser (non-ablativ PDL laser) tillämpad på hypertrofiska ärr är 75-95% och på keloider 60-70% inom en kombinerad behandling med två eller mer metoder. Primär uppgift av non-ablativ laserbehandling med blodkärl laser är eliminering av blodkärl inuti ärr som förser dem med syre.
Fig.4. Behandling av keloider och hypertrofiska ärr i ansiktet (före och efter kryoablation och blodkärl laserbehandling)
Kortison behandling av keloider och hypertrofiska ärr
Kortison behandling av keloid och hypertrofiska ärr är en behandling med kortikosteroider (till exempel Kenacort 10), som sprutas lokalt för att förebygga keloid ärrbildning samt som keloid behandling genom injektioner av kristallsuspension i ärret. Ett syfte med kortison injektion är att minska antalet fibroblaster (celler som tillverkar kollagen). Dessutom har steroider en stark anti-inflammatorisk verkan. Som ett resultat av kortison behandling reduceras keloider och plattas ut samt blir blekare. (Keloider och hypertrofiska ärr före och efter behandling).
Fig.5. Kortison behandling av ett hypertrofiskt ärr efter kejsarsnitt (foton före och efter)
Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve
Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve har flera synonymer: frysning, kryoablation, kryobehandling, kryokirurgi, kryodestruktion, kryoterapi. Kryoablation görs för en skada redundant kollagenvävnad inuti keloider och hypertrofiska ärr genom att frysa den med flytande kväve. Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve har två fördelar. Som ett resultat av kryodestruktion dör inte bara kollagenfibrerna i ärret, utan också fibroblastcellerna som producerar detta kollagenfibrerna.
Frysning av fibroblasterna leder till förstörning deras cytoplasma och cellorganeller genom intracellulära bildning av iskristaller. När fibroblasterna dör minskar mängden kollagen som syntetiseras. Keloider- och hypertrofiska ärr reduceras gradvis i storlek och omvandlas till normotrofiska eller atrofiska ärr (Fig.6.)
Om cryoablation appliceras som enda metod ger den fullständig eliminering av keloider och hypertrofiska ärr till mellan 51 och 74% utan återfall. I kombination med andra metoder är det 76-90% efter 30 månaders uppföljningsperiod. (Kryoablation av örat keloid före och efter).
Fig.6. Borttagning av keloider på örsnibben med flytande kväve (foton före och efter)
Behandling av keloider och hypertrofiska ärr med microneedling (dermaroller/ dermapen)
Kollagenfibrer inom keloid är olika jämfört med kollagenfibrer inom normotrofiskt ärr. De är belägna relativt parallellt med hudytan i normotrofiskt ärr (Fig. 7), medan de är kaotiskt och nod-liknande, som ett fingeravtryck, i keloid (Fig. 8).