+46 8 21 91 91 +38 050 3487636

borttagning av keloider med flytande kväve

[:sv]Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve
Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve har flera synonymer: frysning, kryoablation, kryobehandling, kryokirurgi, kryodestruktion, kryoterapi. Kryoablation görs för en skada redundant kollagenvävnad inuti keloider och hypertrofiska ärr genom att frysa den med flytande kväve. Borttagning av keloider och hypertrofiska ärr med flytande kväve har två fördelar. Som ett resultat av kryodestruktion dör inte bara kollagenfibrerna i ärret, utan också fibroblastcellerna som producerar detta kollagenfibrerna.
Frysning av fibroblasterna leder till förstörning deras cytoplasma och cellorganeller genom intracellulära bildning av iskristaller. När fibroblasterna dör minskar mängden kollagen som syntetiseras. Keloider- och hypertrofiska ärr reduceras gradvis i storlek och omvandlas till normotrofiska eller atrofiska ärr (Fig.6.)
Om cryoablation appliceras som enda metod ger den fullständig eliminering av keloider och hypertrofiska ärr till mellan 51 och 74% utan återfall. I kombination med andra metoder är det 76-90% efter 30 månaders uppföljningsperiod.[:]